Praktische info voor de huisartsen-praktijk 

 

  Duur: 2 jaar

 Enthousiaste BBL-studenten

 Evt. toekomstige medewerker

 

 

 

OvereenkomstenBijdrage DZF & subsidiesGratis basistraining

 

 

Zij-instromers kunnen door deze tweejarige BBL-opleiding makkelijker de overstap maken naar het vak van doktersassistent. Er zijn voor dit BBL-traject twee startmomenten per jaar: in september en in januari. 

In januari 2025 start een nieuwe groep studenten. Daarom zijn we op zoek naar huisartsenpraktijken die een BBL-student willen begeleiden en een leer-werkplek willen aanbieden. Op deze pagina vind je onder andere meer informatie over de overeenkomsten die ondertekend moeten worden, de financiële bijdrage vanuit Dokterszorg Friesland en subsidies.

Overeenkomsten 

Met de BBL-student worden twee overeenkomsten afgesloten:

Model leer-/arbeidsovereenkomst (BBL) 
In de CAO Huisartsenzorg is de leer-/arbeidsovereenkomst opgenomen. Deze overeenkomst wordt tussen de student en de huisartsenpraktijk afgesloten. Je kunt de overeenkomst uit de CAO als voorbeeld gebruiken en aanvullen, maar houd daarin wel rekening met de wet- en regelgeving en de CAO Huisartsenzorg. 

Praktijkleerovereenkomst (POK) 
Naast de leerarbeidsovereenkomst, moet?er een praktijkleerovereenkomst (POK) worden opgesteld (tussen Firda, de praktijk en de BBL’er). Firda draagt zorg voor de POK. 

Bijdrage Dokterszorg Friesland en subsidies 

Dokterszorg Friesland biedt een financiële tegemoetkoming aan de deelnemende praktijken in Friesland die een volledige werkplek aanbieden (totaal: 1.220 uur) voor minimaal 16 uur in de week. Voor dit traject zijn ook (mogelijk) meerdere subsidies beschikbaar. Dit is altijd maatwerk. Heb je hier vragen over? Dan kun je contact opnemen met Krista Meibos, Adviseur Arbeidsmarkt (contactgegevens staan onderaan deze pagina). 

Rolverdeling 

Dit tweejarig BBL-traject is een samenwerking tussen ROC Firda, Dokterszorg Friesland, UWV en Fryslân Werkt. We begrijpen dat je je afvraagt wat nu de rolverdeling is van de verschillende partijen. 

ROC Firda 
ROC Firda is de aanbieder van de opleiding. Zij voeren alle intakegesprekken met alle geïnteresseerde kandidaten (dit is de eerste stap in het proces). Ook stuurt Firda naar alle voor hun bekende huisartsenpraktijken een BPV-brief met de vraag of de huisarts ook stagiaires of BBL-ers wil opleiden. Praktijken kunnen zich zowel bij UWV als via de BPV-brief aanmelden. Als je je aanmeldt via Firda, zorgen zij ervoor dat Tinet Eisma (contactpersoon bij UWV) hiervan op de hoogte is. Docenten van Firda verzorgen ook de cursus 'Werkbegeleider in de zorg'. 

Dokterszorg Friesland 
Dokterszorg Friesland is aanspreekpunt voor de huisartsenpraktijken (ook voor aanvullende info of bij het doorverwijzen naar de juiste persoon), maar ook voor geïnteresseerde BBL'ers. We financieren de werkbegeleiderscursus en een deel van de kosten die de huisartsenpraktijken maken in dit BBL-traject. 

Fryslân Werkt 
Fryslân Werkt was, samen met UWV, betrokken bij de ontwikkeling van het opleidingstraject, ze financieren de opleiding voor 'hun' 9 kandidaten (groep van september 2024), maar speelden ook een rol bij de werving en selectie en ze begeleiden 'hun' 9 kandidaten tijdens de opleiding. Ook zorgen ze voor 1 aanspreekpunt voor de betrokken huisartsen (dit is alleen bij de kandidaten vanuit de gemeente/UWV en Fryslân Werkt). 

UWV 
UWV ontvangt de aanmeldingen van de huisartsenpraktijken per mail. Ze nemen met alle praktijken contact op, om de wensen door te spreken. Ook zijn ze, samen met Fryslân Werkt, verantwoordelijk voor de voorselectie van alle geïnteresseerde BBL'ers en maken de juiste matches. UWV denkt mee in alle mogelijke uitkeringen en subsidies waar mogelijk en ze financieren eventueel mee in de opleidingskosten en/of uitkeringen. Dit is altijd maatwerk. Als huisartsenpraktijk krijg je een vast contactpersoon (werkgeversadviseur) om snel te kunnen schakelen bij vragen. De kandidaten krijgen een vaste trajectcoach, die ook contact heeft met de werkbegeleider van de praktijk en de docent van Firda.  

Basistraining ‘Werkbegeleider in de Zorg’ 

Als deelnemende huisartsenpraktijk in Friesland kun je je gratis aanmelden voor de basistraining ‘Werkbegeleider in de Zorg’ (één gratis aanmelding per aangeboden BBL-werkplek). Heb je vragen over de inhoud van de training, de aanmelding of de factuur? Dan kun je contact opnemen met Doktersacademie Friesland. Dit kan per e-mail: info@doktersacademie.nl

Meer info over de opleiding 

Voor meer info over de opleiding zelf, verwijzen we je naar de website van Firda. 

Contact

Heb je vragen? Neem gerust contact op met Krista Meibos, adviseur arbeidsmarkt bij Dokterszorg Friesland. Dit mag via k.meibos@dokterszorg.nl of 06 25 77 52 08